Terkini

20 Januari 2019 - Sambutan Ulangtahun Hari Keputeraan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Negeri Kedah Darul Aman


Kebawah Duli Yang Maha Mulia, Sultan Muhammad V, telah mengutus warkah melalui Penyimpan Mohor Besar Raja-raja, kepada Majlis Raja-raja, menzahirkan hasrat Baginda untuk meletak jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong berkuat kuasa, hari Ahad, 29 Rabiulakhir 1440H, bersamaan 6 Januari 2019.

Raja-raja telah mengadakan pertemuan pada jam 10.30 pagi Isnin, 1 Jamadilawal 1440H, bersamaan 7 Januari 2019, bertempat di Istana Negara. Perjumpaan tersebut dihadiri oleh:

1. KDYMM, Al-Wathiqu Billah Sultan Mizan Zainal Abidin ibni Almarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah, Sultan Terengganu;
2. DYMM, Tuanku Syed Sirajuddin ibni Almarhum Tuanku Syed Putra Jamalullail, Raja Perlis;
3. DYMM Tuanku Muhriz ibni Almarhum Tuanku Munawir, Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan;
4. DYMM Sultan Ibrahim ibni Almarhum Sultan Iskandar, Sultan Johor;
5. DYMM Paduka Seri Sultan Nazrin Muizzuddin Shah ibni Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfur-lah, Sultan Perak;
6. KDYMM Al Aminul Karim, Sultan Sallehuddin ibni Almarhum Sultan Badlishah, Sultan Kedah.

Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang tidak berangkat kerana Baginda kurang sihat dan Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor tidak berangkat kerana berada di luar negara.Raja-raja yang hadir dalam perjumpaan tersebut dengan ini,

1. Mengambil maklum dan menghormati hasrat Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Muhammad V untuk berundur diri, meletak jawatan Yang di-Pertuan Agong, berkuat kuasa 6 Januari 2019.

2. Menzahirkan setinggi-tinggi penghargaan atas khidmat yang telah Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Muhammad V, laksanakan dalam memenuhi amanah dan tanggungjawab sebagai Yang di-Pertuan Agong, mulai 13 Disember 2016 sehingga 6 Januari 2019.

3. Menetapkan hari Khamis, 18 Jamadilawal 1440H, bersamaan 24 Januari 2019, untuk mengadakan Mesyuarat Khas Majlis Raja-raja bagi tujuan memilih Yang di-Pertuan Agong XVI dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong.

4. Raja-raja juga menetapkan bahawa Mesyuarat Khas bagi acara Mengangkat Sumpah Jawatan oleh Yang di-Pertuan Agong XVI dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong akan diadakan pada Khamis, 31 Januari 2019.

Kenyataan Media ini dikeluarkan dengan titah perkenan Raja-raja.Tan Sri Syed Danial bin Syed Ahmad,
Penyimpan Mohor Besar Raja-raja.

1 Jamadil Awal 1440H
7 Januari 2019M.Alamat Rasmi Pejabat Istana Negeri-Negeri

Additional information